czerwona porzeczka (ok litr soku) 1/2 l wody 1/2 kg cukru 1 l spirytusu
Dojrzałe porzeczki rozgnieść tyle aby uzyskać ok 1 l. soku. Sok pozostawić w ciepłym miejscu na noc. Następnego dnia sok wycisnąc na sicie wyłożonym gazą. W 1/2 litra wody rozprowacić cukier i zagtować syrop. Wystudzić. Wlać do soku, wymieszać, dolać spirytus. Przelać do gąsiorka i odstawić na 2 miesiące dobrze zamknięte. Po tym czasie nalewkę zlać filtrując przez bibułkę filtracyjną. Zlać do butelek. Zakorkować i odstawić na miesiąc.
Asioku - mam nadzieję, że przyrządzisz na następny Pionek / międzyPionek i zajrzysz na "nocne granie" do Łabęd (mam nadzieję, że znów będą dla nas otwarte) Ciekaw jestem kolejnych smakowitych Twych (Waszych) wyrobów :)!!!
Składniki:
OdpowiedzUsuńczerwona porzeczka (ok litr soku)
1/2 l wody
1/2 kg cukru
1 l spirytusu
Dojrzałe porzeczki rozgnieść tyle aby uzyskać ok 1 l. soku. Sok pozostawić w ciepłym miejscu na noc. Następnego dnia sok wycisnąc na sicie wyłożonym gazą. W 1/2 litra wody rozprowacić cukier i zagtować syrop. Wystudzić. Wlać do soku, wymieszać, dolać spirytus. Przelać do gąsiorka i odstawić na 2 miesiące dobrze zamknięte. Po tym czasie nalewkę zlać filtrując przez bibułkę filtracyjną. Zlać do butelek. Zakorkować i odstawić na miesiąc.
Smacznego!
Asioku - mam nadzieję, że przyrządzisz na następny Pionek / międzyPionek i zajrzysz na "nocne granie" do Łabęd (mam nadzieję, że znów będą dla nas otwarte)
OdpowiedzUsuńCiekaw jestem kolejnych smakowitych Twych (Waszych) wyrobów :)!!!